Från A till Ö
Avgift
Samfällighetsavgiftens storlek beslutas på den årliga föreningsstämman som ska hållas senast under maj månad varje år. I kallelsen till stämman presenterar styrelsen årets budget som är underlag till den sk debiteringslängden som efter fastställande på föreningsstämman utgör underlag till din faktura som skickas ut under juni månad. För närvarande (2020) är samfällighetsavgiften 7 200 kr per år och hushåll och ska täcka de kostnader föreningen har för att driva förvaltningen av våra gator, parkeringsplatser, grönområden, lekplatser, redskapsförråd, vatten- och avloppsledningar, gatubelysning och fiberansluten kabel-TV/bredband samt arvode för styrelse, inkl administration, försäkringar osv. Snöröjning är t ex en oförutsägbar kostnad som vi alltid måste ta höjd för.
Brandsläckare och brandvarnare
Styrelsen ser gärna att alla hushåll har brandsläckare och vill påminna om att dessa bör kontrolleras ungefär vartannat år. Glöm inte att brandvarnaren är minst lika viktig som släckaren….. kontrollera att den har ett fungerande batteri!
Bredband
Sedan sommaren 2019 har vi en kollektiv bredbandsanslutning genom Sydantenn/Top24. Bredbandets hastighet är 100/10Mbit/s och kostnaden för detta ingår i samfällighetsavgiften. Detsamma gäller vårt TV-utbud. Fiberanslutning till vårt område gjordes hösten 2011 och innebär att vi genom det befintliga kabel-TV nätet har tillgång till både bredband och TV-utbud. Kabelmodemet som behövs för att bredbandsanslutningen ska fungera tillhör fastigheten. Är du nyinflyttad kolla med tidigare ägaren var detta finns. Vid problem eller frågor kontakta kundservice@sydantenn.se eller ring 040 – 601 22 22.
Föreningen har en sluten Facebook-grupp som administreras av styrelsen. Här lägger vi ut aktuell information men det är också ett snabbt och bra sätt att för alla 41 hushåll att kommunicera i aktuella frågor. Leta reda på gruppen ”Samfälligheten Tisteln” och begär att få bli insläppt så snart som möjligt så missar du ingen viktig information.
Felanmälan TV och bredband
Vid avbrott på TV eller bredband, kolla alltid med dina närmsta grannar om de upplever samma problem. Kontakta någon i styrelsen så gör vi felanmälan till leverantören, detta för att vi ska få en bättre översikt av problemet och kunna ta ställning till ev kostnader för att avhjälpa felet så snart som möjligt.
Gaspanna
Var och en ansvarar för uppvärmningen av sin fastighet. I princip alla hushåll har gaspannor från Vaillant som är installerade 2007. Styrelsen förhandlade våren 2021 fram ett nytt serviceavtal med Vaillant Group Gaseres AB i Svedala. Avtalsbeloppet är för närvarande (2021) 1 013 kr per år inkl moms och avtalstiden 2 år. Avtalspriset är rabatterat med 50% och för att denna rabatt ska bibehållas krävs att minst 28 hushåll har anslutit sig. Under avtalstiden ingår ett styck besök för service och kontroll av anläggningen samt en styck underhållssats. För alla tillkommande servicebesök under avtalstiden på normal arbetstid ingår arbetskostnad och bilkostnad i avtalsbeloppet. För att teckna avtal eller få information om ytterligare detaljer kring avtalsvillkor mm, ring Vaillant Group Gaseres AB i Svedala på tel 040 – 803 30 och uppge att du är medlem i Tistelns Samfällighetsförening i Bara.
Garage i länga
Om du har garage i ”länga” så tillhör ditt specifika garageutrymme din fastighet även om det ingår i garagelängan. Underhåll av detta är alltså ditt och dina parkerande grannars ansvar. Gå gärna samman och hjälps åt med målning av hela byggnaden osv samtidigt. Samfällighetsföreningen ansvarar endast för det yttersta garaget som fungerar som vårt gemensamma förråd och där även vatten- och elmätare samt fiberansluten utrustning för kabel-TV och bredband är beläget.
Grannar mot brott
Vi samverkar med försäkringsbolag och polis för att minska brotten i vår kommun. Mer information finns här
Hastighet
Högsta tillåtna hastighet inom området är 15 km/tim. Vi har många små barn i området, kör försiktigt och tänk efter, olyckan kan lätt vara framme.
Måla utvändigt
Vi gynnas alla av att vårt område är bibehålls snyggt och enhetligt. Ska du måla om använder du därför endast dessa tre kulörer samt vita detaljer. Gult och ”rött” var ursprungsfärgerna från 1992 men på önskemål från boende i området beslutades 2009 att även grått passar in fint och kan användas. Här är färgbeteckningarna:
Täcklasyr, trä, ute – GUL NCS 1020Y 20 R
Täcklasyr, trä, ute – RÖD NCS 2020Y 50 R
Täcklasyr, trä, ute – VIT 0502 Y
Täcklasyr, trä, ute – GRÅ S 3000-N
Parkering
Alla fastigheter har garage, antingen i anslutning till respektive hus eller i ”länga” och de flesta även plats till en eller flera bilar på sin uppfart, parkering längs med våra gator ska i princip inte behöva förekomma så undvik det längre än 4 timmar. Det är inte tillåtet att parkera på ett sådant sätt att framfart för utryckningsfordon hindras! Tänk på att även renhållningsbilar, tidningsbud och brevbärare kan ha svårt att ta sig fram. Att parkera framför en utfart är inte tillåtet. Våra ”gästparkeringar” är skyltade med privatparkering och är till för gäster och tillfällig parkering för oss boende. Långtidsparkering för oss boende på dessa platser är dock inte tillåtet.
Ritningar
I varje fastighet ska finnas en pärm med alla ritningar som är aktuella för din hustyp. Är du nyinflyttad, kontrollera så att du fått denna överlämnad av den tidigare ägaren.
Snöröjning
Föreningen har avtal med en lokal entreprenör som sköter snöröjning på beställning från styrelsen. Snöröjaren anlitas när vi anser det behövs och är ekonomiskt försvarbart. Varje hushåll har ansvar för att hålla rent från snö framför sin egen uppfart/tomt. Att var och en använder lite sand eller salt rekommenderas.
Sälja ditt hus
När det är dags att sälja och flytta från vårt område är det mycket viktigt att du kontaktar styrelsen (kassören) och meddelar de nya ägarnas tillträdesdatum, deras namn och personnummer samt din nya adress. Skriv gärna ut och fyll i nedanstående blankett och lämna till föreningens kassör så snart som möjligt. Uppgifterna behövs för att hålla föreningens medlemsregister uppdaterat samt ha underlag för korrekt debitering av vatten- och samfällighetsavgift. Länk till blankett
Trädgårdsredskap
Sedan HSB-tiden finns ett antal redskap för utlåning till föreningens medlemmar i vårt redskapsförråd. Alla i styrelsen har nyckel och det är bara att kontakta någon av oss om du behöver låna något. Kravet är dock att du skriver ditt namn och vad du lånat på listan som finns på förrådets vägg och sedan återlämnar redskapet så snart du är klar och stryker dig från listan. Ska du använda något bensindrivet, lämnar du 20 kr till styrelsemedlemmen när du lånar nyckel så ser vi till att det alltid finns bensin att tillgå i förrådet. Föreningens gräsklippare är endast avsedd till för skötsel av föreningens gemensamma gräsytor och lånas ej ut.
Andra redskap som finns att lånas hittar ni här [Redskapsförteckning]
TV via fiber
Genom det befintliga kabel-TV nätet har du tillgång till det basutbud av TV-kanaler som föreningen erbjuder genom vårt kollektiva avtal med Sydantenn. Kostnaden för detta ingår i samfällighetsavgiften . Utöver detta står det var och en fritt att välja bland Sydantenns stora utbud av kanaler, detta hittar du på www.sydantenn.se. För att komma igång behöver du en digitalmottagare till varje TV som är anpassad till kabel-TV signal (DVB-C), antingen inbyggd i din TV eller som en extern box. Du behöver också ett programkort där det digitala basutbudet ligger som grundabonnemang. Kontakta Sydantenn och tala om att du bor i Tistelns Samfällighetsförening i Bara så hjälper de dig. Maila till kundservice@sydantenn.se eller ring deras kundtjänst på 040 – 601 22 22. Se TV-utbud
Underhåll i anslutning till din tomt
Styrelsen tar fram datum och ser till att vi varje vår och höst samlas och gör fint på våra gemensamma ytor. Var och en ansvarar där emellan för att häckar, gräsytor osv i anslutning till egna tomten underhålls. De som t ex bor på Jordtistelgatan och har tomter mot cykelbanan ska ansvara för att slänten utanför häcken underhålls, resp tomt slutar där cykelbanan börjar. Den stora gräsmattan vid lekplatsen hjälps vi åt att klippa enligt upprättat schema. Har du barn som leker i sandlådorna uppskattar vi om du ibland sopar, snyggar upp och ser till att sanden åter hamnar i lådan där den hör hemma och inte på stenplattor och bänkar….
Vatten
Alla fastigheter har egen vattenmätare och du betalar bara för din egen förbrukning. Vattenmätarna fjärravläses och samfällighetsföreningen sköter debiteringen med underlag från Techem som är det företag vi anlitar för avläsningen. Fakturan skickas ut i februari varje år och består av två delar, en preliminär avgift för kommande år (baserad på föregående års faktiska förbrukning) och en avstämning av faktisk förbrukning och föregående års preliminära förbrukning. Med andra ord, har du förbrukat mer än beräknat får du betala extra, har du förbrukat mindre får du pengar tillbaka! Läs gärna av din mätare vid varje årsskifte så du kan kontrollera att värdet stämmer med det fjärravlästa värdet när fakturan kommer (vattenmätaren sitter oftast i tvättstugan).
Ventilation
Våra fastigheter är konstruerade så att hela ventilationen styrs från köksfläkten. Går du i renoveringstankar är det viktigt att se till att du byter till rätt typ av fläkt, en spiskåpa för frånluft- och värmeåtervinningssystem. Original är en Husqvarna frånluftsfläkt QVIFK 140.
Tänk på att du som fastighetsägare är ansvarig för att ditt ventilationssystem blir rensat av sotare med jämna mellanrum, annars försämras funktionaliteten.
Årsmöte
Du är välkommen att när som helst kontakta någon av oss i styrelsen om du vill fråga om något eller har några funderingar som rör vår förening. Bästa sättet att påverka och göra sin röst hörd är att delta på den årliga föreningsstämman som hålls så snart årsredovisning är upprättad och reviderad, senast under maj månad varje år. Vill du lämna in en motion till stämman ska den vara skriftlig och enligt stadgarna styrelsen tillhanda senast februari månads utgång.
Sidan är uppdaterad: 2021-10-06